Blauwe zeedistel, ‘diehard maakt het goed!’

Gespot in de zeereep bij Hoek van Holland, deze ‘diehard’: de blauwe zeedistel. Ik kan het niet laten om deze plant te fotograferen als ik hem tegen kom in het duingebied. Deze keer geen zware apparatuur bij mij, aangezien mijn doel voor deze dag bestond uit het genieten van de zon op een handdoek in de branding.  Gelukkig is de IPhone uitgerust met een goed objectief om toch mooie foto’s te kunnen maken.

Nieuwe map21

Tot 1 januari 2017 mocht je hem of haar niet uitgraven of plukken vanwege de beschermde soort status. Inmiddels niet langer meer wettelijk beschermd, wat niet wegneemt dat je deze fraaie plant tocht beter kan laten staan, al was het alleen maar om verstuiving tegen te gaan.

Het gaat dus goed met deze schermbloemige! Schermbloemige? Jazeker, de plant heeft als bloeiwijze een groot scherm met blauwachtige of witte bloemen, die in hoofdjes zitten. De blauwe kleur van de bloemen zit in de helmdraden en in de top van de kelk-, kroon- en schutbladeren. De nectar van de blauwe zeedistel is intrek bij vlinders en andere insecten zoals de hommels op de foto.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s